fredag den 14. oktober 2011

JAKOB EJERSBO




Efterhånden har jeg en håndfuld idoler, danske faktisk. En af dem er Jakob Ejersbo - forfatter. De fleste af os kender ham nok bedst som manden bag "Nordkraft". Nordkræft er også filmatiseret, faktisk har jeg mødt op til flere personer som ikke anede at Nordkræft "først" var en bog, shame! Men omvendt har jeg også mødt en del som har læst den i skolen, eller dele af den. Nordkræft er den bog Jakob har haft mest sucses med. Jeg mener selv at kunne huske at jeg har læst en af en af novellerne i "Super ego" som også Jakob Ejersbo har skrevet, faktisk var det hans første bog. Nå, men nu til Afrika trilogien.. Jeg er i fuld gang med 3'eren, og den er så pisse fed! Alle de mennesker jeg kender som har læst disse 3 bøger - er ælleville med dem - så hint hint - anbefaler virkelig alle at læse dem! særligt 1'eren er en smule "hård" - der er meget med stoffer, hårdt liv, voldtægt, udnyttelse osv. Men om ikke andet er der folk der lever på den måde i Afrika, og ja sikkert også mange andre steder i verden. Det er også ret fedt at tænke på, at mange af de steder hvor tingene forgår i bogen, har Jakob vokset op. Jeg har fundet lidt på nettet og sat det ind her under og denne trilogi. Please læs understående - særligt dig SISSI - du skal altså i gang med at få læst ;-)


Jakob Ejersbo nåede at skrive en trilogi om Afrika, som blev færdigredigeret af hans redaktør på Gyldendal, Johannes Riis efter hans død. Trilogien består af romanerne Eksil og Liberty, samt fortællekredsen Revolution, der alle udkom i løbet af 2009. Bøgernes fortællinger har forskellige fortællere, men en stor del af personerne går igen som hoved- eller bipersoner i flere af fortællingerne. Mange af personerne er børn og unge, som har tilknytning til den internationale skole i Moshi, Tanzania. Forfatteren var hele livet stærkt påvirket af Tanzania, hvor han boede som barn og ung. Ejersbos familie kom til Tanzania første gang i 1974-76. Faderen arbejdede med udviklingsbistand betalt af den danske stat, og moderen hjalp til på hospitalet i Moshi. Som 13-årig i 1982 rejste Jakob Ejersbo tilbage til Tanzania og boede en overgang alene med sin far og gik i skole på Moshi International School. I denne periode blev han ven med en lokal dreng, Ali, der arbejdede for en svensk familie. De to hang blandt andet ud sammen på diskoteket Liberty. I slutningen af 80’erne kom Jakob Ejersbo på efterskole. Han tog HF i Danmark mens forældrene tog tilbage til Tanzania uden børn. I 2003 rejste Jakob Ejersbo tilbage til Afrika, og begyndte at researche målrettet med henblik på Afrika-trilogien.
Illustrationerne på trilogiens omslag er tegnet af Jakobs søster Ea Ejersbo. Illustrationen på den anden bog i trilogien, Revolution, viser en mand i sejrsposition med svulmende overarme, og er inspireret af etiketten på den lokale Tanzanianske gin Konyagi, som sælges i små poser til 8 kroner stykket. Konyagi, og i det hele taget stoffer og spiritus, spiller en rolle i mange af hovedpersonernes liv. På omslaget til Liberty ses frihedsfaklen, Uhuru Torch, og på Eksil er det afrikanske kontinent forvandlet til et grinende dødningehoved.

//Sine

Ingen kommentarer:

Send en kommentar